Damorove

Damorove
Damorove

maanantai 5. tammikuuta 2015

Joulun valmisteluja

Tänä vuonna teen tapoihini poikkeuksen ja en mene jouluksi vanhempieni luokse. Tänä vuonna vietän sen ihanan mieheni ja hänen perheen kanssa. Oli mukava saada kutsu heille, joten eipähän tarvitse yksin olla jouluna.

Oletinkin, että perheen pää eli äiti eli anoppini tekee ja valmistaa kaikkea jouluruokaa. Ajattelin helpottaa hänen työtään hieman, joten ehdotin, jos minä teen torttuja (lähinnä miehelleni), pullia ja jonkunlaisen kakun. Hän myös pyysi pipareita, joten ajattelin että mikä jottei. Hän ei tosin tiennyt, etten osta kaupan valmistaikinaa, vaan teen piparitaikinan alusta loppuun itse. Sepä ei haitannut, onpahan kunnianhimoa ainakin tehdä kaikki valmiiksi.

Aloitin leipomukset piparitaikinasta. En ollut tätä koskaan aiemmin tehnyt itse,  mutta kerta se on ensimmäinenkin. Äitini ohje on mielestäni tarpeeksi mausteinen ja hyvä, joten tein sillä ohjeella.
Taikinasta tuli todella hyvää ja lupasin työkaverille viedä myöskin maistiaisia. Jouluksi äiti teki monena vuonna meille "tähtipullia" eli pullan päälle on leivottu vielä vaalea pipari. Kun äitilläni todettiin keliakia hän ei ole viitsinyt leipoa tuotteita,  joissa on gluteenia. Päätin jatkaa perinnettä ja tehdä tähtipullia itse.

Jouluksi myös ostan sitä pirun kallista sahramia, mutta se nostaa pullan maun aivan uuteen ulottuvuuteen. Eli on hintansa väärti. Piparitaikinan jälkeen vaalea piparitaikina, sitten pullataikina. Näiden jälkeen vaalean taikinan piparien teko, pullien pyörittely, voitelu, piparien asettelu. Reilu kolme pellillistä ja 6,5h myöhemmin olin saanut leipomuksia valmiiksi.

Pullat on ehdottomasti kovatöisin osio. Siksi halusin saada ne alta pois. Ja ei, en halunnut jättää niitä tekemättä, sillä ne on niiiiin hyviä. Joku päivä tässä vielä teen juustokakun, tortut ja piparitkin pitäisi leipoa. Mutta tässä alkuosiota hieman. Mukavaa joulun odotusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti