Damorove

Damorove
Damorove

maanantai 13. heinäkuuta 2015

Estenomikoulutus here I come!

Jooh elikkäs kävi niin hurjasti että pääsin Laureaan opuskelemaan estenomiksi, jippii! Koe oli niin hurjan vaikea, etten uskonut todellakaan pääseväni kouluun.. Lähdin suunnilleen itku kurkussa kokeesta pois mutta kappas kappas, sieltä vain paikka irtosi! Jos oikein ymmärsin, hakijoita ENSISIJAISESTI oli pelkästään 400.. Eli kokonaismäärä voi melkein olla tuplat, mutta enisei, 200 kutsuttiin pääsykokeisiin ja 40 opiskelemaan.

Pisteitä kyselin erikseen ja olin aika yllättynyt kuinka ''huonosti'' minulla menikään. Mutta toisaalta tarpeeksi hyvin että pääsinpähän kouluun. Avaan hieman näitä, koska itse ainakin halusin tietää mitä saattaisi olla edessä ja netistä löytyi tietoa aika huonosti:

Äidinkieli (5/10):
Tehtävänä oli verrata kahta erilaista tekstiä ja pohtia niiden eroja. Tästä osiosta piti saada vähintään 4/10 pistettä, että voi tulla valituksi. Toinen oli ylen MOT-ohjelmasta otettu pätkä ja toinen oli muistaakseni Turvallisuus- ja kemikaaliviraston teksti. No eikai niissä, piti kirjoittaa 1,5-2 sivua tekstiä. Itselle meinasi tulla vähän kiire, koska erittelin tietoja todella paljon ajatuskarttaan ennen varsinaista tekstiä. Ja tämä meni yllättävän huonosti koska a) pidän äidinkielestä ja b) koen olevani hyväkin siinä. Toki tiesin, että minulle tulee vähän kiire, joten kirjoitin hätäpäissäni lopun, sekä tajusin kokeen jälkeen että tekstiä oli liikaa. No läpi kuitenkin.
Englanti (8/10)Tämän osion tiesin menneen hyvin. Enkusta piti saada kans muistaakseni 5/10, että voi tulla valituksi. Tehtävät olivat hieman erilaisia ja osioita yhteensä kolme. Ensimmäisessä piti vastata kuuteen kysymykseen suomeksi, kahdesta eri tekstistä. Kaikki pohjautuivat 3D-printtaukseen. Nyt täytyy sanoa että toista tehtävää en edes muista, mutta ei tämäkään kovin hankala osio ollut. Viimeinen tehtävä oli pohtia omaa näkökantaa 3D-tulostuksen mahdollisuuksiin. Aluksi olin tästä kauhuissani, mutta tekstin luettua tehtävä oli yllättävän helppo. Tekstissä sai olla max 150 sanaa ja itse kirjoitin muistaakseni 161. Kysyin vielä erikseen saako tästä kirjoittaa pidemmän ja sain vastauksena että ei nyt muutama liikasana haittaa, mutta ei esim 50 sanaa saa olla yli. Ja laskin artikkelit sanamäärään mukaan (ihan niin kuin ylioppilaskirjoituksissa.) Ja tässäkin ehkä tuo 10% ylimenevät sanat on ihan ok.

Liiketalous (12,5/15)
Tämä oli niin ihme koe, etten edes ymmärtänyt kunnolla miten tämä liittyy liiketalouteen. Tässäkin taisi minimipisteet olla 8/15 että voi tulla valituksi.. Ensin oli joku YLE:n teksti, jossa käsiteltiin sitä, ettei ole sattumaa miten kosmetiikkatuotteet on kauppoihin aseteltu. Näistä oli oikein vai väärin kysymyksiä. Näistä luulen että sain miinuspisteitä, koska kysmykset oli monella tapaa tulkittavissa, mutta olkoon. Toinen tehtävä oli englanninkielinen, jossa oli lyhyet pätkät tekstiä englanniksi, mitkä käsittelivät oman kosmetiikkabrändin perustamista. Vastata piti muistaakseni 1-5 sanalla ja kysymyksiä oli viisi. Aika outo, mutta aika helppo myös. Viimeisenä oli 4 sivua tekstiä, josta oli monivalinta kysymyksiä. Tämä oli aika hämmentävä myöskin. Osa kysymyksistä oli muotoiltu niin, että vastaus oli suoraan tekstissä ja tämä hämmensi. No mutta hyvin meni kuitenkin.

Kemia (9,25/20)Sitten seurasi tämä murheen kryyni... 7/20 piti vähintään saada, että pääsisi kouluun. Olin aivan kauhuissani kun sain koepaperin käteeni. Ei mitään käryä puolistakaan tehtävistä. Olin hyvä kemiassa sekä yläasteella että lukiossa, joten ajattelin tämän olevan suhteellisen helppo. Kysymykset kuitenkin olivat esim ''Nimeä ja piirä seuraavat aineet a) ponneaineenakin käytetty alkyyli b) kahden arvoinen myrkyllinen alkoholi c) En edes muista tätä d) kosmetiikassakin käytetty kolmen arvoinen alkoholi''. Kysymykset tuskin olivat sanasta sanaan oikein, koska en vain pysty muistamaan niitä, mutta tuota luokkaa ne olivat. Samoin piti piirrellä estereitä ja eettereitä ja vaikka mitä. Ihan siis turkasen vaikea, enkä koskaan olisi uskonut että koe on noin hankala. No pääasia että sain pisteitä riittävästi..

Työkokemus (8/15)Tässäpä oikeastaan syy, miksi pääsin kouluun.. Ilman alan työkokemusta en olisi tullut valituksi ja olin tästä tyytyväinen. Vein pääsykokeisiin 4 viimeisintä palkkalaskelmaa, koska minulla on osa-aikatyö (sopimus 10h/viikko vähimmäistuntimäärä), joten tästä oli jokin ohjeistus että tuntimäärä tulisi näkyä jostain. Vein siis kaikki mahdolliset työtodistukset ja myöskin nykyisen työsopimukseni ja tosiaan muutaman palkkakuitin (en siis skannannut niin että näkyy tienatut rahat, vain että tuntimäärä näkyi.)

Jos tulee jotain kysymyksiä vastaan niihin oikein mielelläni. Itse ainakin halusin tietää pääsykokeista ja muusta mahdollisimman paljon, joten päätinkin kirjoittaa siksi hieman näistä, mitä koe sisälsi. Mukavaa päivää ja ottakaa viestillä tai sähköpostilla yhteyttä damorove@hotmail.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti